KARAMAN OVASI VE HALKI TEHDİT ALTINDA MI OLACAK?

  • Yazdır

KARAMAN OVASI VE HALKI TEHDİT ALTINDA MI OLACAK?

TEMA gönüllüsü 9 bilim adamı tarafından 6 aylık titiz bir çalışma sonucu hazırlanan raporuna göre Konya ve Karaman ovaları Karapınar ilçesine yapılacak olan termik santral nedeni ile gaz, toz ve asit örtüsü altında kalacak, tahıl ve meyve üreticileri ve bunlara bağlı  sanayi kolları  geniş ölçüde zarar görecek. Karaman bu tehlikenin farkında mı?

Merak mı ediyorsunuz? İşte olayın kısaca özeti:

MTA ( Maden Tetik Araştırma Enstitüsü) tarafından yapılan açıklamaya göre Afşin-Elbistan’dan sonra en büyük linyit kömür sahasının Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunduğunu açıklamış. Elektrik Üretim A.Ş. EÜAŞ de, buraya 5870 Megavatlık termik santral yapılacağını duyurmuştu.

Raporu 3 farklı disiplinde  hazırlayan TEMA gönüllüsü 9 uzman diyorlar ki:

1. Türkiye’nin şu an taşkömür, ithal kömür ve linyite dayalı toplam gücü 12 bin500 Megavat,5870 Megavatlık bu yeni santralle kömüre dayalı kurulu güç,  nerdeyse mevcudun yarısı kadar artacak. Ancak böyle yeni bir kapasiteye Türkiye’nin ihtiyacı yok.”Bu santral bizim kullanacağımız elektriğin karşılığı değil. Türkiye AB’nin enerji bölgesi seçildi. Enerjiyi biz değil AB ülkleri kullanacak. Avrupa’nın ihtiyacı için Türk insanını zehirliyoruz.

2.MTA verilerine göre Karapınar’da bulunan linyit, kalitesiz bir kömür. Nem oran % 47,  yani yarısı su. Bu yarısı su olan kalitesiz kömürden elektrik üreteceğim derken Türkiye’nin tahıl ambarını mahvedeceğiz. Konya Ovası, kuraklığa dayanıklı bitkilerin gen havuzu.iklimi kurak ve suyu çok az,  ama Türkiye’nin tahıl ambarı. Kürsel ısınmadan bizi elektrik değil, burada üretilecek bitkiler kurtaracak. Dünyada her yer aç kalırken Aandolu 10 bin yıldır hiç açlık çekmedi; çünkü gelenksel kültürüne hep bağlı kaldı. Bunu bozmayalım.(1)

3. Yapılacak termik santrallerin toplam su ihtiyacı 2 milyar tondan fazla. Buna karşılık Konya Havzası’nda 1,5 milyon tondan fazla su yok.

Suyun yetrsizliği bir yana, santralde kullanılacak soğutma suyu için yeraltı sularının kullanılması,  ciddi sorunlara da yol açacak: Karapınar’da yer altı suyunu çekeyim derseniz ,tüm Konya Havzası’nın suyun çekersiniz.Bu bile soğutma kulelerinin su ihtiyacını karşılayamıyor.

4.Kömür rezervelerinin de yer altı sularının altında bulunması da ayrı biir sorun. Bölgede çıkarılacak kömür, ortalama 138 metre derinlikte, yer altı su düzeyiin derinliği ise en çok 20 metre. Bu da yeraltı suyunun pompalarla boşaltılmasını gerektirebilir ki; böyle bir uygulama yer altı suyundaki düşüşü hızlandıracağı bölgedeki obruklara yenileri eklenebilir. Aniden bir hastane, kışla ya da okulu yutabilir.” (2)

Rapor böylediyor ama Konya’dan çok Karaman’ı etkileyecek olan termik santralin (3)  yapılacak olmasından bizim KARSİAD’cıların haberi var mı bilimyorum. Bildiğim, proje hayata geçerse, Karaman’nın havasının kirlenceği ve gökyüzünün toz duman içinde olacağı, yağmurla birlikte sülfirik asıt gazlarının yere ineceği, pırıl pırıl bize gelecek olan güneş enerjisinin kirlenmiş olarak zehirli gaz olarak bize yansıyacağıdır.

Tahıla dayalı sanayi özellikle bisküvi ve bulgur üretimini olumsuz olarak etkileneceği,

Meyve üretimine özellikle elmacılığa büyük sekte vereceği, linyit madenin ortalama 138 metre derinlikte çıkarılacağından taban suyunun altlara çekilmesi ve obrukların oluşması ve  şimdilik hesap edilemeyen olumsuzlukların yaşanması gibi nedenlerle Karaman’ın, Ereğili ve Çumra’nın  da  Karapınar ilçesi kadar termik santralin olumusuzluklarından etkilenecektir. Yöre milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin bu konuyu yöremiz adına çok iyi analiz etmeleri gerekir. İster istemez Hotamış Gölü’ne kadar gelen/gelecek olan Mavi Tünel’in suyu yapılacak olan bu termik santral için mi tarım ve içme amaçlı mi olacak göreceğiz. Milliyet yazarı Meral Tamer’in dediği gibi “ Türkiye’nin tahıl deposuna termik santral kurmayalım!”  Ayrıca KMÜ bu konuda ne düşünüyor, bir çalışması varmı? “ Bilmek isteriz.06.12.2013. Hasan ŞİMŞEK.

____________________________________________________________

$11)      Meral Tamer, 06.12.2013 tarihli  Milliyet gazetesi s.10

$12)       TEMA Raporu

$13)      Karapınar internet sitelerinde raporun özetini görebilirsiniz.