ZENONOPOLİS NERESİ? İSTANBUL BEYOĞLU NERESİ?

  • Yazdır

ZENONOPOLİS NERESİ?

İSTANBUL BEYOĞLU NERESİ?

9.Uluslararası Anadolu Medeniyetleri Yıllık Sempozyumu’nda işlenen konular arasında  Büyükkarapınar Yaylası’ndaki Kale Yıkığı da vardı.

Bildiğiniz gibi eski adı İznebol / Elmayurdu olan antik yerleşim alanı, Bizans İmparatoru Zenon’un köyüdür.  6-7 Aralık 2014 Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul, Beyoğlu İstiklal Cad.181 numarada bulunan  KOÇ Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde “ Prehistorik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne Konya Ovası “ çevresindeki tarihi mekânlar bilim adamları tarafından iki gün boyunca konuşuldu, tartışıldı. Burada bizi ilgilendiren iki konu var birincisi Adillerli  bir Arkeolog olan Yardımcı Doçent Osman Doğanay ( Aksaray Üniversitesi ) “  İsaura’dan  ( Zengibar Kalesi )Orta Anadolu ve Akdeniz Kıyılarına Ulaşan Antik Yol Ağları “ tezini sempozyumda bilim adamlarına/meslektaşlarına   sundu. , Biz Osman Bey’i dinleyemedik. ERÇEV’in organizasyonu olduğu için katılamadık, bir anlamda yetişemedik. Önemli bir fırsatı kaçırdık. İkincisi ve bizim için daha çok bir anlam ifade eden ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Mimar Prof. Dr. Turgut Saner’in bildirisi. Turgut Bey şahane bir görsel hazırlamış. İnceleme yaptıkları 1900 rakamlı Büyükkarapınar Yaylası’nda bulunan ve yerel halk tarafından Kale Yıkığı denilen yerde yapmış olduğu inceleme ve araştırmada, tarihi yapıyı fotoğraflamış. Kale’nin  savunma ve gözetleme amaçlı yapıldığını ve Yayla’da bulunan Aziz Sokrates Kilisesi  ve köydeki  Nikropol ( mezarlık ), kaya mezarları  ve diğer buluntularla yörenin büyük bir yerleşme alanı ( Zenon’un köyü )  olduğunu söyledi. Yöre halkının mücadeleci bir halk olduğunu denizden ve ovadan gelen tehlikelere karşı mücadele ettiklerini,  yörenin aynı zamanda tehlikelere karşı bir sığınak olduğunu, Zenon Bizans’a imparator olduktan sonra yöreye devletin imkânlarını kullanarak imar ettirdiğini anlattı.

Muhteşem görsellerle Küçüksu Vadisi’ni ( Elmayurdu ve Tepebaşı’na uzanan vadi) 1900 rakımından( Kale Yıkığı’ndan )  kuşbakışı bir konumda görsellerle  çevreye hâkim bir yerde olduğunu belgeleyen Sayın Turgut SANER , en son bölgeye 2009 yılında bir ekip olarak gittiklerini ve çevreyi etraflıca incelediklerini , tarihi kalıntıların defineciler tarafından tahrip edilmiş olduklarını iş makinelerinin,kepçelerin   tarihi yapılara define arama tutkusu ile kırıp yıktığını ve önlem alınması gerektiği mesajını verdi.

9.Uluslararası Anadolu Medeniyetleri Yıllık Sempozyumu’nda Büyük Karapınar Yaylası’ndaki Aziz Sokrates Kilisesi ve Kale Yıkığını Turgut Bey’in de onayın alarak sizlere bilahare aktaracağım. 08.12.2014. Hasan ŞİMŞEK

yayla