ERMENEK MÜZESİ
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Pazartesi, 17 Ağustos 2015 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 2151
ERMENEK MÜZESİ
Kültür düzeyi ileri derecede, hâli vakti yerinde olan Ermeneklilerin kent merkezinde bir müzenin kurulmasını öteden beri istedikleri biliniyor. Müze konusunda ısrarlı olanların başında Prof Dr. İbrahim Ceylan, Halit Bardakçı ve TOBB Üniversitesi Kurucu Rektörü Tahsin Kesici, Em. Yargıtay Üyesi Muzaffer Tutar gibi isimler ilk akla gelenler.
Aslında Sarıveliler ve Başyayla belediyelerimizin Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 13 Mayıs günü Balkusan’da kurdukları çadırlarda, müze ile ilgili bir çalışmanın gayretin içinde oldukları görülse de, toplanan eşyaların kalıcı olarak ve bilimsel anlamda bir yerde sergilendiği söylenemez.
Bu kadar, aş, iş derdinde, geçim derdinde insanların yaşadığı bu kentlerde Belediyelerin ilk öncelikleri bir müze kurma çalışması olmasa da, işin bir ucundan tutup geçmişi geleceğe aktarmaları kent açısından zorunlu bir ihtiyaçtır.
Müze denilince ne anlıyoruz? Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük müzenin tanımını şöyle yapmış: sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilme yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapı. Demek ki müze halk için, halka göstermek için, geçmişi geleceğe aktarmak için görselliği ön planda tutulup düzenlenen bir kültür evidir.
Bir yerde müzenin kurulabilmesi için arkeolojik zenginliklerin olması elbette önem taşır. Bunların bulunup toplanması koruma altına alınması uzun bir sürçe de olsa, bu konuda Ermenek’te çok geç kalınsa da bir an önce kurulma çalışması yapılması temennimizdir.
Taşeli topraklarının tarihi ve arkeolojik zenginlikleri yöre insanları tarafından biliniyor, orda arkeolojik değerlerin defineciler tarafından nasıl bozulup tahrip edildiği de biliniyor. Yörede hiç tahrip edilmemiş, define avcıları tarafından kurcalanıp bozulmamış bir arkeolojik yapı bulmanız mümkün değildir. Milletin ortak malı olan tarihi yapıları ve arkeolojik değerleri yöre insanlarının koruması bir görevdir, sorumluluktur. Bununla birlikte, kaymakamlarımızın ve belediyelerimizin iş birliği ile geniş çaplı bir sempozyum düzenlenerek arkeolojik zenginliklerimizin bir bilançosu çıkarılarak müze kurulması konusu ve yeri enine boyuna tartışılarak hayata geçirilme kararlılığı gösterilmesi zamanı gelmiştir.
Son bir yılda Taşeli topraklarında çok büyük felaketler yaşandı, bu esnada belirli yerlerde de kazı çalışmaları yapılarak arkeolojik değerler gazete ve internet sayfalarında haber oldu. Müzeler geçmişi geleceğe bağlayan mekânlardır. Ermenek Belediye Meclisi artık müze açılma işinin bir sempozyumla gündeme taşıyıp hayata geçirme aşamasına getirmesi insanlarımızın dileklerinden öte ciddi anlamda tarihi bir sorumluluktur.
ERÇEV, KON-ER ve Ankara’daki Ermeneklilerin Derneği’nin müze kurma çalışmalarına destek vereceklerine yürekten inanıyorum.
Çok eski ve tarihi derinliği olan Ermenek kentinde bazı arkadaşların dillendirdiği gibi TOL MEDRESE ya da başka bir uygun yerde, kentin merkezinde bir müzenin varlığı kente artı değerler katacaktır. Her güzel etkinlikte ve kurumlaşmada öncülüğü yapacak olanlar ise ilçenin kaymakamı ve kentin belediye başkanıdır. Bu ikiliden biri benimseyip önayak olmadıkça, ya da bunlar desteklenmedikçe Ermenek’te yeni bir kurumun ya da müzenin kurulması çok zaman alacaktır. 17.08.2015.