KARAMAN’IN ÜNLÜ ŞAHSİYETLERİ

KARAMAN’IN ÜNLÜ ŞAHSİYETLERİ

Tertipli, düzenli, devlet kaynaklarından alınan bilgiler güzel dizayn  edilmiş. Derlemeler toplamalar özensiz ve eksik.

Kitabın adı başlıktaki gibi, yazarları Alaattin Uca, Aytunç Ülker, İbrahim Şaşma, H. İbrahim İncekara.

Kitap 400 sayfa, “ Devlet Adamları , Din Adamları, İş adamları  ve Diğer Bazı Ünlü Kişiler “ başlığı altında alfabetik sıraya göre dizilmiş 103 tane kişinin biyografisi verilmiş. Belgesel nitelikte emek yoğun bir kitap, eksikleri de var, amatörce şiir yazanlar da kitaba girmiş. İlimiz ve Türkiye genelinde isim yapmış şahsiyetler kitapta yok.

Örneğin Türkiye’yi dünyaya tanıtan önemli şahsiyetlerden biri olan  KESKİN COLOR’un kurucusu Naci Keskin, Selçuk Ecza’nın temelini oluşturanlardan Nevzat ve Nazım Karpuzcu kardeşler, Ermenek Rehabilitasyon Merkezini yaptıran Yaşar Alıçlı, TOBB Üniversitesi kurcu rektörü Sayın Tahsin Kesici, Atatürk’ün valilerinden Naci Kıcıman  ve ailenin diğer üst düzey yöneticileri ve daha niceleri kitapta yerini bulmamış. Ermenek’te okul yaptırıp da isimleri verilen insanlarımızın aynı zamanda başarılı iş adamları olduğu da vurgulanmalı idi.

11 Ekim 2016 tarihinde Konya’da düzenlenen “ Şehirler ve Âlimler Sempozyumu”nda,  adına Prof. Dr. Azmi Bilgin tarafından bildiri sunulan ve İstanbul’da “Ermenekli Saffet Hoca “ olarak anılan ve marka bir isim olan Saffet Hoca ve diğerleri vb. unutulmuş ya da bilinmiyor.

Şairler, Halk Âşıkları, Yazarlar, Bilim Adamları, Araştırmacılar, Müzisyen ve Bestekârlar”  bölümünde, eski yeni 252  kişi tanıtılmaya çalışılmış. Büyük bir boşluğu doldurmuş. Atlamalar, unutmalar var:  Ünlü damar cerrahı, cerrahi biliminin tarihini  yazan Prof. Dr. İbrahim Ceylan, geçen yıl vefat eden ve medyada büyük ölçüde haber olarak verilen Prof. Dr. Ayşe Baysal, kitapta atlanmamalı idi.  Ermenek’te ilk gazeteyi Ermenek Postası’nı çıkaran Ahmet Tezcan, Yeşil Ermenek’i yıllardır özveri ile çıkaran Mustafa Şenol’a yakın tarihte Ermenek Güncel’ yayınlayan Ali Bardak, medya ermenek, ermenek gündem, ermenek’in sesi internet sitelerine yer verilmemiş. Gerçi Karaman merkezde de internet sitelerinin çoğuna yer verilmemiş ama artık internet gazeteciliği ve onların toplumsal olaylarda üstlendiği görevi görmemiz lazım.

Balkusan Karamanoğlu Mehmet Bey Külliyesi’ne her yıl artı değerler katmak için çalışan ve bu konuda ansiklopedik bir kültür dağarcığına sahip olan ve bir de eseri olan Habip Çalışkan yok hükmünde olmamalı idi.

Kitabın “Milletvekili “ bölümünde unutulan bir kimse yok gibi. İlimizde 1920’den bu yana 35 milletvekili görev almış.

Karaman’da Görev Yapan Valiler” bölümünde 10 vali listelenmiş şu an görevde olan Sayın Süleyman Tapsız’ın adı,  kitap 2015 basımı olduğundan girmemiş.

Belediye Başkanları “ bölümünde 34 tane Karaman merkezde görev yapan başkanları görüyoruz. Ayrıca ilçe belediye başkanlarının da kitapta göreve geliş ve gidiş tarihleri ile birlikte bir listesi var.

Görev tarihi itibarı ile “ Karaman, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kâzımkarabekir, Sarıveliler “ kaymakamlarının  görevlerine başlayış ve bitiş tarihleri ile isimleri verilmiş.

Resmi Kayıtlarda Adı Geçmeyen Ulular” 20 kişi olarak listelenmiş. Bizim köyde sadece üç tane var. Bir tanesi önemli bir şahsiyet, vakıf kayıtlarında adı da var. Mutlaka araştırmacıların bunları tek tek tespit etmesi olanaksız. Ama yöre araştırmacılarından Mustafa Ertaş, Halit Bardakçi, Hasan Şimşek, Habip Çalışkan ve D.Ali Gürbüz gibi arkadaşlardan gönüllü olarak her türlü yardım alabilirlerdi.

Taşeli Yöresi’nde, belediyelerin bazı ünlü kişilere örneğin Başyayala’da Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi, Ermenek’te cami ve kültür merkezi atlanmış. Sarıveliler merkezde,  Lütfi Elvan iş Hanı ve daha nicelerinin  caddelere, sokaklar verilen isimleri kitapta yok. Öyle anlaşılıyor ki bu adları verilen zevatın düzenli bir resmi kaydı listelenip ilgili yerlere bildirilmemiş. Ermenek ilçe merkezinde de bazı ünlü kişiler verilen cadde, sokak adlarından söz edilmiyor. Bu konuda son bir not 2010 yılında dikkatimi çekmişti, köyüm Büyükkarapınar’a gittiğimde köyün en büyük caddesinin adı Vali Ali Akan Caddesi olarak isimlendirildiğini görmüş ve muhtar tarafından bilgilendirilmiştim.

Sonuç olarak, bazı bölümler, bilimsel kriterlere göre hazırlanmış, çok emek verilmiş, eksikleri olsa da “Karaman’ın Ünlü Şahsiyetleri” adın taşıyan kitap, önemli bir başvuru kitabıdır. İkinci baskıda eksikliklerin giderileceğini ümit ediyor, yazanlara, finanse edenlere ve yayınlayanlara teşekkür ediyorum. Kültür hayatımız adına, kişiler adına iyi düşünülmüş büyük bir hizmettir. Altınordu Yayınları Atatürk Bulvarı, Kamar İşhanı, Nu: 61/4-5 Kızılay/ANKARA Tel: 0312 4332809- GSM: 0536 981 28 08 Hasan ŞİMŞEK 25.01.2017