ERMENEK BELEDİYESİ VE TARİHE MAL OLMUŞ ERMENEKLİLER

ERMENEK BELEDİYESİ VE TARİHE MAL OLMUŞ ERMENEKLİLER

Tarihe mal olmuş o kadar çok Ermenekli  var ki, biz çok azını bilir ve tanırız. Genç kuşaklara  yöreye ve ülkemize hizmet etmiş bu  kişileri tanıtmak ilk başta  okullarımızın  ve belediyelerimizin   görevleri arasında yer alır. Okullarımızın görevi  ünlü kişileri,  aile ve sokaktan başlayarak mahalle, semt, kent bazında araştırıp okuttukları öğrencilere yeri ve zamanı gelince öğretmek program gereği görevleridir.  Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ilçemiz ve ilimiz bazında yetişen ve  hizmet eden değerleri  tanımıyorlar ve tanıtamıyorlar. Okullarımızın bu konudaki çalışmalarını yeterli görmüyorum. İl ve ilçe milli eğitim müdürleri ile okul müdürlerimizin ve denetim müfettişlerinin bu konuda öğretmenlerimizi teşvik etmelerini düşünüyorum. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize tarihi değerlerimizi tanıtmak ve önemini kavratmak için Taşeli Yöresi okullarının ve belediyelerinin her zaman ve her mekânda hizmetlerinde olduğumuz ve olacağımızı bir daha belirtmek isteriz.

Okullarımızda olduğu gibi belediyeler de  tarihi değeri ve önemi olan şahsiyetlere karşı bugüne kadar çok duyarlı olduğu söylenemez. Taşeli  Yöresi’nde  doğup büyüyen ve ülke geneline  hizmet eden devlet adamlarımız, bilim adamlarımız, şairlerimiz, yazarlarımız, sanatçılarımız nedense  yok hükmündedir.   Ne bir caddeye ne bir semt ve kuruma ne de bir sokağa adları verilip yaşatılmamıştır. Bu eksikliği geçen iki dönem belediye başkanlığı yapan hemşehrimiz Uğur Sözkesen’e söylediğimizde bu konuyu ciddiye almış ve yaşayan bazı değerli hemşehrilerimizin adlarını Ermenek Belediye Meclisi kararı ile cadde ve sokaklara vermesini sağlayarak onların ölümsüzleşmelerini sağlamışlardı. Uğur Bey’in bu girişim cesur bir girişim olmakla birlikte bazı eksikler olduğu da muhakkaktı. Bu eksikleri kendilerinden sonra gelenlerin tamamlaması gerekirdi.  Böyle düşündüğümüzü haklı olarak gösteren nedenler var. Örneğin,  1954-1957 yılları arası milletvekilliği yapmış olan Abdi Çilingir, 1957-1960 yılları arası milletvekilliği yapan ve Ermenek-Mut sahil yolunu ulaşıma açtırmak için gece gündüz çalışan Sami Soylu, Hâlen hayatta olan Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan ( sonradan Malatya milletvekili ve devlet bakanlığı yapmış ), yine Başbakan Yardımcılığı ve milletvekilliği yapan Sadi Koçaş, İstanbul Belediye Başkanlığı yapmış olan Ali Müfit  Gürtuna , Naci Kıcıman, TOBB Rektörü Tahsin Kesici,  İstanbul’da din adamlarından hocamız diye sık sık duyduğumuz  Saffet Efendi, Konya’da öğretmenlik yapmış Reşat Efendi  ve Gündüz Gürgen gibi değerli isimlerimiz,hizmetleri ile Ermenek kentine yaptığı hizmetlerle kalıcı hizmet vermiş belediye başkanlarımız, Ermenek Belediyesi nazarında yok hükmündedir. İyi ki ilk HES’i yaptıran Belediye Başkanı rahmetli Hami Koçaş’ın bir büstü ve caddeye konulmuş bir adı var. O büst de Prof. Dr. Sayın İbrahim Ceylan’ın öncülüğünde yapıldığını biliyoruz.

Yine Kıcıman ve Atalık ailelerinin toplumda büyük rol almış şahsiyetleri, Keskin Color , Karpuzcu ailelerinin ilk önderleri ve daha tanımadığımız, bilmediğimiz ve unuttuğumuz nice değerli şahsiyetleri yok saymak, önemsememek mümkün mü?

Geçen gün Habip Çalışkan telefon etti,  Karamanoğlu Mehmet Bey’in adını taşıyan parkın isminin değiştirilerek “ Ermenek Lütfi Elvan Kent Merkezi “ olarak projelendirilip hayata geçirme çalışmalarının yapıldığını söyledi. Lütfi Elvan Bey’in güzel bir tesise adının verilmesi yadırganacak bir durum değildir ama Ermenek Belediyesi öteden beri Karamanoğlu Mehmet Bey’e ve Dil Bayramı etkinliklerine yabancı kalmıştır. Öz evladı olan Karamanoğluları Beylerini bağırlarına basamamışlar ve hep onlardan  uzak durmuşlardır. Hâlbuki Ermenek’i en iyi tanıtacak olan tarihi değer  ve kişiler Karaman Beyleridir.Nuri Sofi, Karaman Bey, Mehmet Bey ve daha sonraki Karaman Beyleri Ermeneklidir. Ermenek Belediye Başkanlarının ve adaylarının Halit Bardakçı’yı İbrahim Hakkı Konyalı’yı okurlarsa Ermenek’in tarih içindeki değerini ve önemini  öğrenmiş olurlar ve tarihi şahsiyetlerimize karşı ne kadar yabancı olduklarını görürler.

Ermenek Lütfi Elvan Kent Merkezi Projesi’nin yeşil alan ile ilgili tepkilerini öteden beri okuyor ve bu eleştirilere bulaşmak istemiyordum. Ama tarihi değerleri yok sayarak ya da önemsemeyerek günlük politik çıkarlar hesabına çok önemli tarihi şahsiyetlerin adını daha da yüceltmek ve tanıtmak yerine adını kazımak, yok hükmüne getirmek  bir kent belediyesine yakışmaz. Ermenek Belediyesi’nin Sayın Başkanı ve Meclis Üyelerinin  bu yanlıştan dönüp projenin adını “ Karamanoğlu Mehmet Bey Kent Merkezi “  ya da “Karaman Bey Kent Merkezi “ şekline getirmek işin yakışan yönüdür. O toprakları Türkleştiren/İslamlaştıran  tarihe geçmiş ünlü kişilerimizin adını yaşatmak ve genç kuşaklara tanıtmak Ermenek Belediyesi’nin  boynunun borcudur. Sayın  Belediye Başkanımız ve meclis üyelerimizi bu konularda bilgilendirecek çok sayıda yayınlanmış kitaplar   ve kişiler vardır.

Ermenek’te yeni yapılacak devasa bir projeye Lütfi Elvan Bey’in adının verilmesine hiçbir Taşeli Yöresi insanının karşı geleceğini düşünemiyorum.  Lütfi Bey, DPT’den gelmiş üst düzey bir bürokrattı. Yöremizde hayata geçirilebilecek çok önemli bir proje ile adı yaşatılabilinir. Örneğin Lütfi ELVAN Maden Fakültesi, Lütfi ELVAN Turizm Yüksek Okulu, Taşeli Yöresi Katı Atık Kurulum Tesisleri  gibi.

Sonuç olarak, Ermenek Belediye Meclisi’nin bu patırtılı gürültülü ve eksik uygulanan bu proje adından vazgeçilmesini dileriz. Yukarıda da ifade ettiğimi gibi projenin adının  “Karamanoğlu Mehmet Bey Kent Meydanı “ ya da “ Karaman Bey Kent Meydanı “ olarak değiştirilmelidir. Diğer yandan bundan sonraki yıllarda Ermenek Belediyesi  Dil Bayramı Etkinlikleri’ne   samimi ve içten siyası tutkulardan arındırılmış, özümüze yönelik bir çalışma ile kutlanmalıdır.

Şunu açık ve net olarak ifade edeyim ki, siyasi iktidarın il bazındaki temsilcilerinin icraatlarını eleştirdim ve eleştirmeye devam edeceğim.  Ama  Taşeli Yöresi’ndeki hiçbir Belediye  Başkanımızı hedef alan eleştiride bulunmadım. Onların hangi zor şartlar altında görev yaptıklarını biliyorum. Sıla Haftası etkinliklerini küçümsemiyorum ama kültürel etkinlikler konusunda daha duyarlı olmalarını rica ediyorum.

Yukarıda sözünü ettiğim geçen yüz yıllarda yaşamış önemli  adamlarımız ile tarihi şahsiyetlerimize sahip çıkacak olan ilk kurum Ermenek Belediye Meclisi olmalıdır. Bu arada yeri gelmişken yazayım Rahmetli Sami Soylu’nun MUT-ERMENEK yolu üzerinde bir caddeye ve şehir girişine bir kitabede “ Bu  yol Konya Milletvekili Sami Soylu’nun büyük çabaları ile yaptırılmıştır” ibaresini taşıyan bir yazının yazılmasını vasiyeti vardır. Seçimlerden sonra bu vasiyeti yeni belediye başkanımız ile görüşüp hayata geçirilmesi için çalışacağım. Rahmetli Konya Milletvekili Av. Sami Soylu’nun bu konudaki çalışmalarını en iyi bilen kişi Sayın Nadir Haranioğlu ve Vehbi Çetin gibi büyüklerimizdir. Ermenek Belediye Meclisi ’nin bu yazdıklarımızı tarafsız ve olumlu bir gözle yazdığımızı bilmelerini ister,uyarılarımızı dikkate alacaklarını ümit eder  başarılarının devamını dilerim. ,15.08.2013, Hasan ŞİMŞEK