MAKLUBE NEDİR?
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Pazartesi, 02 Aralık 2013 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 2086
MATLUBE NEDİR?
Geçen yıl 24 Kasım Öğrtemenler Günü’nde ERSİAD (Ermenekli Sanayiciler ve İş Adamları Derneği ) tarafından Ermenek’te öğretmenlere bir yemek verilmişti. Yeşil Ermenek Gazetesi’nin yazdığına göre yemeğin baş menüsü “maklube “ idi. Ermenek’in kendine özgü yemekleri varken, özellikle Ermenek dışından gelen öğretmenlerimize yerel yemekler ikram edilmesi gerekirken bu nereden çıktı, diye hayıflanıp durdum. Merak ettim, “maklube” nin ne olduğunu Ermenekli tanıdığım hanımlara sordum, kimse bir şey bilmiyordu. Demek ki bu yemek Ermenek’e özgü bir yemek değildi. Yemek konusunda uzmanlığını bildiğim, kendisi de bir Ermenekli olan ve Ermenek yemeklerinin âlâsını yapan bir arkadaşıma sordum. Kendileri “maklube”nin Ermenek’e özgü bir yemek olmadığını ve yemeği yapmasını bildiğini ve kendilerinin yılda bir iki defa da yaptıklarını söyledi. Doğrusunu isterseniz böyle ithal bir yemeği ERSİAD’cıların önemli bir günde, çoğu Ermenek dışından gelen öğretmenlere ikrâm etmelerine kültürel yönden Ermenek’i tanıtma adına üzülmüş ve kafamın bir köşesine de not etmiştim. Taa… 01 Aralık 2013 Pazar gününe kadar. Pazar günü günlük gazeteleri okurken Hürriyet’ten Ahmet Hakan’ın köşesini okurken aşağıdaki yazıya rastgeldim.
“ Bir Cemaat Yemeği : Maklube
CEMAAT güçlendikçe “Maklube” adlı yemeği de bilmeyen kalmadı nerdeyse…
Maklube’nin cemaatle ilgili hikâyesi şöyle biir şey:
Fetullah Gülen, 1970’lerde İzmir Kestanepazarı Camisi’nde görev yaparken Lübnanlı bir öğrenci kendisine ‘maklube’ adı verilen yemekten yapıyor ve Gülen de bu yemeği pek beğeniyor.
Sonra cemaat evlerinin vazgeçilmezi oluyor “maklube”.
Özellikle Cemaat’e ısındırılmak istenen kalplerin önüne konulan bir yemek…
Et, pliav, yoğurt ve salata…
Bunların mükemmel bir uyumuyla ortaya çıkan “maklube “ ustası yaptığı zaman gerçekten enfes bir yemek.
Geçenlerde bir arkadaşımla bir mekâna gittik Ve maklubeyle tanıştık.
O kadar mükemmeldi ki, insan bu yemek uğruna “ Cemaatçi” olmasa da hafiften sempatizan olur. “ (1)
Bu yazıyı okuduktan sonra ister istemez insanın aklına ERSİAD Yöneticilerinin öğretmenlerimizin kalplerini Cemaat’e ısındırmak için mi “maklube “ ikram ettikleri sorusu geliyor. ERSİAD, şimdi Cemaat’ten yana mı, Ak Parti’den yana mı? ERSİAD Yönetimine tavsiyemiz, Karaman Müftüsü gibi alanları dışında değil, kendi alanları içinde özentiden uzak, kişisel yeteneklerini ortaya koyarak çalışırlarsalar daha başarılı ve kalıcı olurlar. Temennimiz iş hayatlarında başarılı olmalarıdır. 02.12.2013. Hasan ŞİMŞEK