MUHTARLARININ DİKKATİNE KÖYLERE GÖLET!
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Çarşamba, 26 Kasım 2014 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1738
MUHTARLARININ DİKKATİNE KÖYLERE GÖLET!
ŞİMDİ GÖLET YAPMAK DAHA KOLAY!
Değerli muhtarlarım, biz akan suyu, yağan karı tutamıyoruz, akıp gidiyor. Bir anlamda suyu dizginleyemiyor, ihtiyaç hasıl olduğu zaman kullanamıyoruz. Gözümüzün önünden , elimizden akıp giden suyun yok oluşunu ve önemini en çok temmuz, ağustos, eylül aylarında arıyor ve yaşıyoruz.
Taşeli’ne, Türkiye haritasından şöyle bir bakınca yaz sıcaklarının, güneş ışınlarının en yakıcı/ tesirli yerlerden biri olduğu görülür. Yöremizde güneş ışınları yazın çok dik geldiği için yakıcı ve etkileyicidir. Tarım bitkilerinin gelişip büyümesi, verimin artması için ısının etkisi oranında suya da ihtiyaç vardır. Zamanında yeterli suyu alamayan bitkiler, sıcaktan yanıp kavrulduğundan yeterli verimi alamayız.
Elli yıl öncesine göre günümüzde tarım arazilerinde daha çok suya ihtiyacı var. Tarım teknolojisinde yapılan yenilikler, işletmeye açılan yeni tarım alanları, suyun istenilen yöne ve uzaklığa taşınması kolaylığı, arazilerin tamamının nadas dışı bırakılması ve tarıma açılması gibi nedenler sulama suyunun önemini her geçen yıl daha da artırıyor.
Çoğunuz belki biliyor ya da duymuştur, merkezi Konya’da KOP diye bir kuruluş var. Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı adı altındaki bu kuruluşun başında Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU var. Konya, Karaman, Niğde Aksaray illerinde yeraltı ve yer üstü sularının tarımda ve sanayide değerlendirilmesini planlayan ve hayata geçirilmesini amaçlayan bu kuruluş GÖLET yapımında finansmanı sağlayan ve sizlere yol gösteren ve yardımcı olacak olan bur kurumdur.
Kuruluşun başındaki bölge müdürü Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU, tarım arazilerinin sulanmasına ve gölet yapılmasına çok önem veriyor. İstanbul’da Konyalılar Vakfı’nda yapılan bir toplantıda birkaç yıl önce gölet yapımının cami yapımı ve okul yapımı kadar önemli olduğunu hayırsever vatandaşların da gölet yaptırarak toplumsal anlamda büyük hizmetler verebileceğini söylemişti.
Şimdi köyünüze gölet yaptırmak çok daha kolay yerini tespit ediniz, Köye Hizmet Götürme Birliklerine müracaat yapınız. Onlar sizi yönlendirecek ve en kısa zamanda KOP kanalı ile para sağlanacak ve göletleriniz yapılacaktır.
Geçen 2013-214 yılları nasıl bir kuraklık yaşadığınızı hatırlayınız ve şimdi 26 Kasım 2014 günü şöyle çevrenize bir bakınız her taraf bembeyaz kar, birkaç gün sonra kar arazi yüzeylerinden su olarak akıp gidecek. İşte boşuna akıp giden bu kar ve yağmur sularını yaptıracağınız göletler sayesinde tutabilirsiniz. Hepiniz bilirsiniz sulama havuzlarının büyüğüdür göletler. Toplayacağı su kapasitesine göre büyük ve küçük olabilir. 40- 50 yıl önceki küçük pınarların önüne yapılan havuzların teknolojik yönden gelişmiş ve büyüğüdür göletler. Gölet, yapıldığı çevreye hayat verir, canlılık verir, bereket sağlar. Yakın tarihlerde Büyükkarapınar’da . Sarıveliler’de, Esentepe, Çukurbağ; Başyayla, Üzümlü ve Kazancı’da daha benim bilmediğimi başka yerlerde de göletler yapıldı. Büyükkarapınar’daki 4- 5 yıldır devrede diğerleri önümüzdeki yıl için devreye gerecek ve verimi en azından % 30 oranında artıracak.
Sayın muhtar kardeşlerim,
Su kaynaklarınıza sahip çıkın, potansiyel suları kazanmanın yollarına bakın, yağan karı, akan yağmur suyunu yaptıracağınız göletlerde tutun. Tıpkı bankada parayı tuttuğunuz gibi günü gelince şiddetle lazım olacaktır.
Sonuç olarak ilinizde Köye Hizmet Götürme Birlikleri birimi de sizin gölet için yapacağınız başvuruyu ciddiyetle ele alacak ve sizleri yönlendireceklerdir. İsminizin ebedileşmesini istiyorsanız köylerinize ya da çevresine yerine göre bir ya da birkaç gölet yaptırınız. Gölet yapmak isteyen hayırseverleri teşvik ediniz. Yaptırdığınız göletteki biriken sular içme suyunda ve sulama suyunda mutlaka lazım olacaktır. Unutmayınız ülkemizdeki su kaynakları bol değil kıttır. Balık mevsimi tonlarca balık tutulup soğuk hava depolarında saklanıp ihtiyaca göre piyasaya sürülürken, suyu da mevsiminde yağan kar ve yağmurları göletlerde depolayıp suyun kıt olduğu yaz aylarında araziye vermek ürün verimliliğini artıracaktır. Suyu tutumlu kullanmak milli bir görevdir. Köylerinizin her damla suyuna sahip çıkın ve son damlasına kadar değerlendiriniz. Müteşebbis/girişimci muhtarlarımızı şimdiden kutlar başarılarının devamını dilerim.26.11.2014. Hasan ŞİMŞEK