KARAMAN İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?

KARAMAN İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün görevlerini iki başlık altında sıralayabiliriz.

Kültür faaliyetleri ile ilgili görevleri

Turizm faaliyetleri ile ilgili görevleri

1. Kültür Faaliyetleri ile İlgili Görevleri:

a. Kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, plan, program ve emirlerle tespit edilen kültür faaliyetlerinin Müdürlük ve bağlı birimlerce gerçekleştirilmesini sağlamak

b. Kültür hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve planlama yapmak, kültür ve turizm alanlarında konferans, sergi, panel, kurs vb. etkinlikler düzenlemek.

c. İl içinde yapılacak her türlü tören ve kutlama haftalarıyla ilgili olarak Müdürlüğe düşen görevleri yerine getirmek.

ç. İl’deki folklor değerlerini araştırmak, kültür faaliyetlerini yıkından takip etmek, denetleme, teşvik etmek ve gerektiğinde bu faaliyetlere rehberlik edecek çalışmaları yürütmek.

d. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Kurulları kararlarının uygulanmasına dair işlemlerin koordinasyonunu sağlamak

e. Müze Müdürlükleri tarafından yürütülen; tarihi ve arkeolojik değerlerin güvenliği ve korunması, kültür varlıkları kaçakçılığının önlenmesi, izinsiz define arama ve kaçak kazıların yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınması,

f. İl’de kültür ve turizm bilincinin geliştirilmesi ve gerekli çalışmaları yapmak, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek ve sivil toplum örgütleri, özel sektör ve üniversitelerle iş biriliği sağlamak, kalkınma planları  ve yıllık programları da dikkate alarak bölgenin turizm imkânlarını değerlendirmek

Bu görev sıralaması “m”maddesine kadar gidiyor. Son olarak,

m. Halk Kültürünün, halk edebiyatı ve tiyatrosu, gelenek, görenek ve inançları, halk müziği ve oyunları, sanatları, mutfağı, giyim, kuşam, süsleme ve benzeri bütün dalları ile güzel sanatlar alanında araştırma, derleme, inceleme ve envanter çalışmaları dahil diğer tüm bilimsel çalışmaları yapmak ve yöresel halk kültür arşivini kurmak üzere “ Halk Kültür Bilgi ve Belge Merkezi”nin kurulmasına yönelik çalışmalar yürütmek, kurulacak bu merkezlerde folklor araştırmacılarının görevlendirilmesini sağlamak

Yukarıda sayılan görevlerin hangisi Taşeli ilçe ve köylerinde uygulandı, ya da uygulanıyor? Bu konuda Taşeli’nin idari ve siyasi aktörleri ne düşünüyor?

2. Turizm Faaliyetleri ile İlgili Görevleri:

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu konuyla ilgili görevleri 20 maddeden oluşmuştur. Bunlardan en önemlilerinden biri c maddesidir. Bu madde,

“ İl’deki turizm talep ve türlerinde meydana gelen değişme ve gelişmelerle uyumlu turizm politikalarının oluşturulmasına ve yatırımların yönlendirilmesine elverişli her türlü araştırmaları yapmak ve yaptırmak. Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan ve Bakanlıkla ilgili birimlerin aylık ve yıllık yayımı yapılan bültenler için gerekli istatistiki verilerin toplanmasına ve hazırlanmasına yardımcı olmak, toplanan verilerin Bakanlık birimlerine iletilmesi amacıyla gerekli ve yeterli sayıda  personel temin etmek , temin edilen personelin Bakanlık birimleriyle koordinasyon içinde bulunmasını için elverişli ortam hazırlamak, Bakanlık merkez birimlerince illerde ve ilçelerde yapılan alan çalışmalarına gereken her türlü yardımı yapmak.,

g maddesi, “ Yöredeki mevcut ve potansiyel turizm türlerini tespit ettikten sonra turizmin çeşitlendirilerek on iki aya çıkartılması ve  sürdürülebilir bir nitelik kazanması için gerekli çalışmaları yürütmek ve faaliyetleri yıl sonunda bir rapor halinde Bakanlığa göndermek.

gibi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün görevleri vardır*

Şimdi soruyor ve öğrenmek istiyoruz,

* İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bu görevleri  çerçevesi  içinde Taşeli Yöresi’nde ne gibi bir çalışma yaptılar?  Taşeli Yarımadası’ndaki kültür varlıklarının korunması, tarihi kalıntıları, ören yerlerin tanıtılması için hayata geçirdikleri bir projeleri var mı?

* İlimiz Karaman’ın adını aldığı ve Dil Bayramı etkinliklerine vesile olan Mehmet Bey’in Balkusan’daki külliyesi ile ilgili bir çalışmaları var mı? Burayı hiç gördüler mi? Bu bağlamda İbrahim Hakkı Konyalı tarafından kalem alınan Karaman Tarihini görevleri gereği okuyabildiler mi?

* 2009-2010 yıılnda NTV Tarih ve Tarih Araştırmaları dergilerinde inceleme konusu olan Aziz Sokrates Kilisesi ören yeri hakkında bir fikirleri var mı?

* Yukarıçağlar , Katranlı, Başyayla merkezdeki Roma Dönemi kalıntılar  hakkında ne gibi düşünceleri ve tanıtım çalışmaları var?

* Tarihi  kalıntıları, define avcıları tarafından talan edilen bir ilin Kültür Müdürü olduğunun farkındalar  mı? bu konuda kolluk güçlerine ne gibi yardımda bulunuyorlar?

* Bucakkışla, Balkusan, Başyayla, Sarıveliler, Göktepe, Kazancı ve Güneyyurt’taki  Karamanoğluları ile ilgili yaşam alanları hakkında ne gibi çalışmaları var? Yörede tarihi ve turizm alanında çalışma yapan sivil toplum örgütleri ve yazarlarla destek anlamında bir bağlantıları var mı?

* İlimiz Yörükleri hakkında  bir proje üretip hayata geçirdiler mi ? Bayraklaşmış bir isim olan Pervin Sarvan Çoban’ı tanıyorlar mı?

* Turizm amaçlı olarak Ermenek Baraj Gölü kapsamında ne gibi bir çalışma yaptılar?

Tüm bunlar uzar gider, sonuç olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Taşeli Yöresi ile ilgili çalışmaları hakkında bizleri aydınlatır ve bilgilendirirlerse   mutlu oluruz. 14.11.2012. Hasan ŞİMŞEK

----------------------------------------------------------------------------------

* 20.10.2011 tarih ve 214199 sayılı Bakanlık Oluru ile yürürlüğe giren “ Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin Görev, Yetki ve Sorumluluk ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik.