KARAMAN –KONYA’DAN ESİNTİLER
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Çarşamba, 26 Ağustos 2015 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1888
KARAMAN –KONYA’DAN ESİNTİLER
15 TEMMUZ 2015 tarihinde Ankara-Konya- Bozkır istikâmetine, yaklaşık 40 gün aradan sonra da 20 Ağustos 2015 Perşembe günü Konya Havaalanı-Konya- Karaman bilahâre Bozkır yönüne zorunlu bir yolculuğumuz oldu. Bu yolculuk esnasında araçla yoldan geçerken çevrede gördüklerimi sizinle paylaşacağım.
Ankara il sınırından Konya topraklarını girince yerleşim alanlarının güneye doğru inildikçe fakirleştiğini net olarak görmeniz mümkün. Bir defa Kulu, Cihanbeyli ilçeleri ve köyleri tarım arazisinin bakımı, ekimi, evlerin düzen v e tertibi açısından Konya’nın güneyine göre çok daha varlıklı ve güzel. Geniş alanlara yayılmış mısır, pancar, ayçiçeği, fasulye ve benzeri ekimi yapılan tarlalarda; konutlarda düzen, bakım ve zenginlik belirgin olarak görülmektedir. Konya’nın güneyine doğru gittikçe yeşil alanlar, mısır, fasulye, pancar, kavun tarlaları görülür. Konya’nın güneyi kuzeyine göre özellikle Çumra ilçesi yeşillik yönünden Kuzey Konya’ya göre daha zengin. Tarla verimliliği ve arazinin fakirliği Saroğlan’a doğru inince daha net görülür. Sarıoğlan, tarım alanlarının zenginliğinin bittiği, verimsiz taşlık, bodur meşe ve ardıç ağaçlarının Toroslara yaklaştığı çok geniş düzlük bir alandır. Son on yılda orada hızlı ve çarpık bir yapılaşma olduğunu gördük. Burası Konya’da ikinci bir hava alanı için en uygunu bir merkezdir. Sarıoğlan odaklı, Konya’nın güneyi, Güneysınır, Çumra, Karaman, Bozkır, Hadim, Taşkent ve Ermenek için en ideal bir yerdir. Şimdiye kadar Sarıoğlan’a bir havaalanı neden düşünülmedi bilmiyorum.
TORKU yukarıda yazdığım güzergâhları ağaçlandırmış, bazı yerlerde ağaçlar gelişme aşamasında bazı yerlerde ise susuzluk nedeni ile yaşam savaşı verir gibi bir hâlleri var. Konya merkeze yakın, Konya Belediyesi’nin bakımı altında kaldığını sandığımız yerlerdeki ağaçlar ise canlı, gür ve büyüme yolunda.
TORKU, uzun yol kenarlarını boydan boya kuzeyden güney ağaçlandırmış ama, bakım yönünden gerekli ilgiyi göstermedikleri ağaçların hâllerinden belli. Ana konusu tarım olan ve su ile çok yakından ilişkisi olan TORKU yöneticilerinin büyük emek ve para harcayarak diktirmiş oldukları bu ağaçları tankerlerle senede üç dört defa sulatmaları bir zorunluluktur.
Karaman’a gelince en son 2010 yılında gitmiştim. Kent merkezinde yollar geniş, bazı yerlerde ciddi sayılacak bir ağaçlandırma çalışması olmuş ama bakım yok. Kent kaldırımlarında ağaç dipleri kaldırımlarda betonlara boğdurulmuş. Ağacın dipte yağmur suyu ve nefes alacak yeri yok. Karaman kentinin içinde bazı yerlerde bilinçli bir ağaçlandırma ve bakım olurken bazı yerlerinde yeşillendirme çalışmaları gelişi güzel plansız bir çalışma sonucu yapıldığı görülür.
Karaman’da ciddi bir resmi okul ve devlet kurumlarının yeniden yapılaşması net olarak görülüyor. Şayet bu okullara donanımlı öğretmenler verilirse bizim alay ettiğimiz sözde eğitim üssü değil, gerçek anlamda Karaman bir eğitim üssü olur.
Karaman’da caddeler temiz ve geniş, ağaçları bakıma ve sulamaya muhtaç. Parklardaki merdiven basamaklarının yüksekliklerinin eskisi gibi 30 cm civarında mı yoksa daha düşük 17 cm gibi bir yükseklikte mi görme fırsatım olmadı. Ümit ederim ki çocukları ve yaşlıları düşünerek basamakların yükseltilerini düşürmüşlerdir.
Doğuya doğru büyüyen Karaman’da, merkezdeki eski Karaman kaybolmuş gibi. Merkeze rezidansların yapılması eski Karaman’ın bittiğinin bir işareti olsa gerek.
Hiçbir dostumu ve ziyaret edemediğim Karaman’da kaldığım üç gün içinde, sadece araçla kentin güzel olmaya aday, geniş caddelerini, yeni yapılan okulları ve diğer devlet binalarını görebilme fırsatını buldum. Karamanda abartıldığı kadar olmasa da belirgin bir devlet çalışması var. Ama ufukta henüz hızlı tren ve hava alanı ve Meresin tren bağlantısı görülmüyor. Hayallerin gerçek olması dileğimizdir. 26.08.2015. Hasan Şimşek.