TORKU GÖZDEN ÇIKARILDI MI?
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Perşembe, 27 Ağustos 2015 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1857
TORKU GÖZDEN ÇIKARILDI MI?
Torku, Bifa, Duru,Saray ve diğerleri, bu markalar ne olacak?
Tarıma dayalı gıda sanayi yok mu edilecek?
Ayrancı ve Karapınar toprakları üzerinde işletilecek olan düşük kaliteli linyitle çalışacak olan AY-PINAR ( Ayrancı-Karapınar ) Termik Santrali için doğallığı ile övünen TORKU markasını yaratan adam olan ve şu an Karaman milletvekili AKP birinci sıra adayı Recep KONUK BEY, yapılacak olan santral nedeni ile TORKU markasının güvenirliği hakkında ne düşünüyor? Doğallıkla, tarım ürünleri ile termik santrallerin bacasından çıkan zehirli gaz ve toz bulutlarının aynı ortamda kucak kucağa yaşaması hakkında tutumu ne olacak? TORKU gözden çıkarıldı mı? tarıma dayalı gıda sanayi termik santrale heba mi edilecek?
Aynı soru KOP’un başında bulunan Sayın Mehmet BABAOĞLU için de geçerli o da Konya-AKP’den milletvekili adayı. Sulu tarıma dayalı tarım ürünleri çeşitleme ve iyileştirme hedefleri yörede kurulacak termik santralle nasıl bağdaşıyor? Lütfen bunu doğrudan bütün çıplaklığı ile halka anlatmalılar. Her iki adayın da Konya ve Karaman halkına karşı bulundukları konumdan dolayı derin sorumlukları var. Yörede termik santral kurulması gerçekleşirse ikisi de Konya ve Karaman halkına karşı bugüne kadar yaptıkları kazanımlar kaybettikleri gibi ayrıca tarih önünde sorgulanacaklarının farkındalar mı? Neden iki isim diye okuyucular sorabilir. Çünkü: İkisi de Konya-Karaman ovalarında tarım ürünlerinin çeşitlenmesi, artması ve gıda sanayine dönüşmesi için çalışan, önemli kurumların başında kafa yoran hemşehrilerimiz olduğu bilinir. Aklımıza gelmiyor değil, Mavi Tünel’den geçecek suyun bir kısmı termik santral için mi?
Konya’nın Karapınar ilçesi 50- 60 yıl önceleri erozyonla mücadeleyi Türkiye’ye öğreten bir ilçe, liderliğini yapan o zamanın Kaymakamı Ermenekli Naci Ekşioğlu, adını literatüre yazdırmış bir yönetici, şimdi de bir sivil toplum örgütü İstanbul Karapınarlılar Derneği ve Başkanı Bahri ÖZDİNÇ ve idare heyeti başka bir felaket olan termik santralin vereceği zararları anlamaya çalışıyor.
Dernek, 26.04.2015 Pazar günü İstanbul Bakırköy Botanik Bahçesi’nde, ilçelerinde yapılması planlanan linyit kömürü ile çalışacak olan 5870 megavatlık santralin fayda ve zararlarının irdelenmesi için kahvaltılı bir toplantı düzenlemişti. Toplantının konusu “ Karapınar Kömür Madenciliği ve Termik Santral İşletmeciliğin Başta Karapınar Olmak Kaydı ile Konya Havzasına Etkileri” idi. Orada öğrendik ki Linyit yataklarının % 55’i Konya, % 45’i Karaman il sınırları içinde ( Karapınar- Ayrancı ) o nedenle iki ili de çok yakından ilgilendiriyor.
550- 600 kişilik güzel bir kahvaltıdan sonra saat 12.00 gibi oturum başladı.
Panel Yönetcisi Prof. Dr. Adem Eser,
Tema vakfından. Prof. Dr. İsmail Duman
KOP Bölge İdaresi Bşk. Vekili İhsan Bostancı yerine koordinatör Mehmet Akif Kaya
Yine KOP’tan Abdullah Toprak
Dil ve Tarih-Coğrafya Fak. Doç. Dr. Mutlu Yılmaz
Oturum başlamadan önce İSTKARDER ( İstanbul Karapınarlılar Derneği Başkanı ) Sayın Bahri ÖZDİNÇ uzunca ve güzel bir açılış konuşması yaptıktan sonra Karapınar Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yaka ilçenin zenginlikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu: Yörede söylenen “Buğdayla koyun, gerisi oyun” ata sözünden yola çıkarak buğday, mısır ve diğer tarım ürünlerinin verimliliğinin arttığından ve sulu tarım alanında ileri düzeyde olduklarını söyledikten sonra, Karapınar’da 385 bin küçükbaş, 70-80 bin büyük baş hayvan varlığı olduğunu ve Türkiye genelinde hayvan varlığı açısından ilklerde olduklarını ve günlük süt üretiminin 350 ton olduğunu vurguladıktan sonra, sulu tarımın yapılması için enerjiye ihtiyaçları olduğunu, bunu da yapılacak olan termik santralle karşılayabileceklerini, yazın sulama sırasında aşırı elektrik tüketimi nedeni ile arızalar olduğunu ve bunun da üreticilere büyük zarar verdiğini, işsizlere iş imkânı vermesi ve benzer nedenlerle termik santralin yapılması gerektiğini savundu. Savundu da termik santralin havayı kirleten gaz, toz bulutları ve yağacak olan asit yağmuru ile sebzeleri, meyveleri, hayvancılığın aynı mekânda nasıl yaşatacak onun açıklamasını doyurucu/ikna edici olarak yapamadı.
KOP Başkanı Prof. Mehmet Babaoğlu Konya’dan AKP’den aday, başkan vekili İhsan Bostancı Sayın Başbakan’ın peşinden gitmiş. Panele koordinatör adı altında Mehmet Akif Kaya adında bir genç arkadaş geldi. KOP’u anlattı ama Mavi Tünel’i tarımdaki verimliliği ve çeşitliliği yöreye sağlayacağı faydaları ağzına dahi almadı. Kusura bakmasınlar ama KOP görevlileri kendi görev alanları dışında ne varsa girdiler ama KOP’un amaç ve hedeflerini anlatamadılar. Konuşmaları çok da sıkıcı oldu, bir de panel yöneticisinin hoşgörüsü ile uzattıkça uzattı, görevleri olan sulama, tarım ürünleri çeşitliliği üzerinde duracağı yerde, uzmanlık alanının dışına çıkarak termik santralin yararı üzerine, kulaktan dolma, bilimsel olmayan verilerle açıklama yapmaya çalıştılar. Kendi kurumlarının ( KOP’un ) hedefleri olan tarımın iyileştirilmesi tezi ile taban tabana zıt bir tezi termik santralin yapılmasını savunmaları bana şaşırtıcı geldi?
TEMA temsilcisi Prof. Dr. İsmail Duman, Karapınar’a termik santralin yapılamayacağını teknik nedenlerle herkesin anlayacağı bir dille açıkladı ve büyük alkış aldı. Şu an Türkiye’de üretilen mevcut enerji miktarı doğru yerde ve doğru alanlarda kullanılırsa ülkemiz ihtiyacını karşılayacağını örnekleri ile anlattı. Yapılacak olan termik santralin Konya Ovası tarım ürünlerini yok edeceğini vurguladıktan sonra toprak kayması nedeni ile Afşin-Elbistan’da yerin altında kalan insanların cansız bedenlerine dahi ulaşılamadığını, yöredeki linyitin düşük kalorili olduğunu ve aşırı ölçüde hava kirliliğine neden olacağını, termik santralin yapılması ile telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının olacağını vurguladı. Belediye Başkanımızın Almanya’da kentler içinde de termik santraller var sözüne karşı Batı ülkelerinde böyle düşük kalorili kömürle çalışan termik santraller yoktur, cevabını verdi.
TEMA yetkilisinin açıklamasını tarafgir bir açıklama olarak niteleyen panel yöneticisi Sayın Prof. Adem Eser, hepimiz şaşırtan müdahalesi ile dinleyiciler tarafından protesto edildi. Toplantıyı yönetemedi. Kısa bir aradan sonra Konyalılar Dernek Başkanı Sayın Kudret Fikirli paneli sorunsuz olarak çok güzel bir şekilde yönetti.
SONUÇ OLARAK, Ayrancı –Karapınar (Ay-pınar )sınırları içersinde yapılacağı planlanan termik santralin çevresine olan fayda ve zararları yeterli ölçüde bilim adamları tarafından enine boyuna tartışılıp konuşulamadı, zaten olayın boyutlarını kavrayacak düzeyde de TEMA temsilcisinin dışında konuşmacı da orda yoktu.
KOP temsilcileri bindikleri dalı kestiler, kendilerin kanıtlamak için bir şeyler yapma adına kendileri ile hiç alakası olmayan termik santralin yapımını savunup enerjinin önemi üzerinde durdular. Anlattıkları konular hakkında yetersiz ve sıkıcı idiler.
14 Haziran 2015 seçimleri için bir gaz verme heyecanı değil de gerçekten uygulanacak bir proje ise işin gerçek uzmanları tarafından halkın önünde enine boyuna tartışılacak bir proje olduğu kesin. Karaman ve Konya halkı Yatağan’daki bitki örtüsündeki tahribat gösterilmeli.
Konya Ovası bir çanağın içinde gaz ve toz bulutları sağa sola dağılamayacak gök kubbede bitkilerin, hayvanların ve insanların üzerinde bir gaz ve toz bulutu olarak yaşamı tehdit edecek.
Son olarak paneli düzenleyen İstanbul Karapınarlılar Derneğini ve Başkanı Sayın Bahri ÖZDİNÇ sivil toplum örgütleri adına güzel bir örnek sergilemişlerdir. Kendilerini kutlarız. İnsanlarımızın bu konuyu partiler üstü düşünerek çok yönlü inceleyip tartışması ve daha sonra karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Hasan ŞİMŞEK. 27.08.2015