KÖMÜR OCAĞI FACİASININ KISA BİR DEĞERLENDİRİLMESİ
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Pazartesi, 22 Aralık 2014 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1729
KÖMÜR OCAĞI FACİASININ KISA BİR DEĞERLENDİRİLMESİ
28 Ekimi 2014 saat 12.30 Cenne Kömür İşletmesi’nde kıyametin kopmasıyla birlikte medya dünyası Ermenek’e ve olayın olduğu Cenne ( Pamuklu ) köyündeki Maden Ocağı çevresine kamp kurdu. Durum korkunçtu, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına göre “ Eski imalat sahasında yılları içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuğun patlamasıyla çalışma alanlarına aniden su baskınına neden olmasından dolayı 18 genç insanımız göçük altında kalmıştı. Ne yazık ki Devletimizin ve sivil toplum örgütlerinin gece gündüz aralıksız 38 gün çalışmaları sonucunda belirli aralıklarla ocağın içinde kalan maden işçilerinin cansız bedenlerine ulaşılarak ailelerine teslim ettiler.
Kurtarma çalışmalarında herkes bir şeyler yapmaya çalıştı ama Karaman Valisi Sayın Murat Koca ve Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör’ün çok yorucu mesaileri övgüye değer.
Bu faciada bazı eksikler, bilinmeyenler; kaybedenler, kazananlar oldu. Kısaca şöyle bir gözden geçirirsek,
İstanbul Belediyesi kurtarma ekibi ve ümit bağlanan ahtapot Tepebaşı üstündeki Müslüm Gündüz Virajı’nda kaza yaptı. Yıllardır ama yıllardır bu virajın tehlikesiz bir şekle sokulması için yazıldı çizildi, söylenildi ama demek ki yine yeterli ölçüde yapılmamış. Daha önceki yıllarda orda barajın yapımı için yük taşıyan TIR’ın üzerindeki yükle düşmesi olayı da var. Sayın Bakanımız Lütfi Elvan Bey’in dikkatine sunulur. Ermenek’te yollar yapıldı, yapılacak, yapılıyor, her yerde iş makineleri söyleminden çok acı gerçeği bir daha hatırlatmakta fayda var.
Ocaklarda yaklaşık 1150 işçinin çalıştığı gerçeğinden yola çıkarsak aylık ortalama eski duruma göre 1150X900= 1.035.000,00 TL artık Taşeli esnafına akmıyor. Hâlbuki bu para en ücra bir köşedeki köy minibüsünden tutun da Ermenek merkezdeki marketlere gidiyordu. Kömür ocaklarında üretimin durması yalnız esnafı değil, üreticileri de mağdur edecektir. İşçilerin satın alam gücü kırılacağından yöresel ürünler de eskisi kadar çok tüketilmeyecek elde avuçta a ne varsa onunla yetinilecektir. Her ne kadar ocaklarda üretilen kömürün yarısını ocak sahipleri kendi nakliye araçlarında taşısalar da yıllık bazda 180.000 ton yarısı 90. bin ton eder bunu 25 tonluk araçlarda nakli düşünülürse 3600 sefer eder. Şu durumda en az Ermenek Nakliyecileri kömür ocaklarında üretimin durması ile 3600 seferden mahrum olmuşlardır. Bu olumsuzluktan diğer esnaflar ve üreticilerden başka benzincisi, lastikçisi, yol güzergâhındaki lokantacısı da etkilenecektir. Diğer yandan ocakların kapanması ile Taşeli Yöresi’nin de yakıt ihtiyacın da temininde sıkıntı yaşandığı gerçeğini de hatırlatmakta da yarar var.
Bu faciada Ahmet Keleşoğlu Camii’nin ve Selçuklu Otel’in ne kadar işe yaradığı ve büyük bir eksikliği giderdiği görüldü.
Kömür üretiminden çuvallar dolusu para kazınıp da Ermenek’e kalıcı bir sosyal tesis ve istihdam yaratacak üretim tesisi yapmayanlar bu feci olaydan sonra vicdanları ile hesaplaşmalıdır.
Bu acı olay sonucunda, Karaman’ın il olduğu Ermenek’in ilçe olduğu Türkiye genelinde insanların hafızalarına kazınmıştır. Bu iki merkez/kent hiçbir zaman bu 18 kişiyi asla unutmamalıdır.
Taşeli Yöresi insanlarının ne kadar onurlu olduğu, olanla yetinildiği, kimseye minnet edilmediği mesajı bir çarıklı erkân-ı harp olan Recep Gökçe tarafından verilmiştir.
Yırtık kara lastik, Taşeli Yöresi’nin ne kadar fakir bir yöre olduğunu yörede yaşayanlar dahil Türkiye genelindeki insanlarımıza bütün çıplaklığı ile anlatmıştır.
Bu olay, gücü elinde bulunduranların acımasızlığını ve yöre halkının ve ülke genelindeki insanlarımızın ortak duyarlılığın da göstermiştir.
Kaybedenler, 18 gencecik adamlardır. Diğer insanlarımızın ve çevrenin ne kaybedip kazandığını önümüzdeki günlerde ve yıllarda anlayacağız. İşçi kardeşlerimizin ruhu şad olsun.22.12.2014. Hasan ŞİMŞEK